Globe Araştırması Nedir?
|Globe Araştırması, Globe Araştırması Hakkında Bilgi, Globe Araştırması Nedir Kısaca
Globe Araştırması Nedir?
GLOBE ARAŞTIRMASI
GLOBE (Global Leadership and Organizational Behavior Effectiveness) Araştırması 1993 yılında Robert J. House tarafından başlatılan, bünyesinde birçok uluslararası sosyal bilimcinin ve işletme bilimcinin bulunduğu kül- türlerarası liderlik özelliklerini araştıran bir projedir. Proje kapsamında toplumsal kültür, kurumsal kültür ve liderlik özellikleri hakkında veriler toplanmıştır. 6l ülkenin incelendiği GLOBE araştırmasında ülkeler benzer kültür özelliklerine göre 10 farklı kümeye bölünmüştür.
Türkiye ise bu kümeler arasında Türkiye – Arap kümesi olarak adlandırılan Katar, Fas, Mısır, Kuveyt gibi ülkelerin bulunduğu gmpta yer almaktadır. Bu kümede yer alan ülkeler Ortadoğu olarak adlandırılan coğrafi bölgede bulunmaktadır. Bu kümelerin oluşturulmasında etkili olan faktör ülkelerin sahip olduğu dini, ekonomik, sosyal ve tarihî yapılarındaki benzerliklerin yani kültürlerinin birbirlerine olan yakınlığından kaynaklanmaktadır. GLOBE’da kültür değişkenleri hem değerler hem de uygulamalar olarak ölçülmüştür. Değerler bireylerin tercihleri sorularak, uygulamalar ise davranışlar sorularak belirlenmiştir. Orta kademe yöneticilerinden, toplumlarmda veya kuramlarında yaygın olan uygulamaları ve kendi tercihlerini belirtmeleri istenmiştir. Tercihler ve uygulamalar dokuz kültür boyutu bakımından incelenmiştir. Her bir kültür boyutu yedili ölçek kullanılarak değerlendirilmiştir (Bodur ve Kabasakal, 2002: 11):
Güç Mesafesi: Bir toplumun veya kurumun üyelerinin, otorite ve gücün ne kadar eşit biçimde dağılmasını bekledikleri veya eşitsizliğin ne ölçüde kabul gördüğü ile ilgili boyut olmaktadır. Türkiye’nin bu kültür boyutundaki puanları yüksek gözükmektedir. Bunun sonucunda Türkiye’deki kumrulardaki kişiler arası ilişkiler hiyerarşik bir yapıya dayanmakta ve bu ast – üst ilişkisi kabul görmektedir.
Belirsizlikten Kaçınma: Bir toplum veya kurumun üyelerinin belirsizliği azaltmak amacıyla ne ölçüde gelenekler, töreler veya bürokratik uygulamalara dayandıkları ile ilgili boyut olmaktadır. Türkiye’deki yöneticilerin kümesinde bulunan diğer ülkelerdeki yöneticilere kıyasla belirsizlikleri azaltmak amacıyla törelere, geleneklere ve bürokratik uygulamalara dayanma oranı daha az olmaktadır. Türkiye’deki kummların belirsizlikten kaçınmak için kendi uyum mekanizmaları geliştirdiği düşünülmektedir.
İnsani Yaklaşım: Bir toplumun veya kummun, bireyleri arasında ne ölçüde yardımlaşma, dostluk, cömertlik gibi kavramlan desteklediğini ve teşvik ettiğini belirten boyut olmaktadır. Türkiye bu kültür boyutunda kümedeki diğer ülkelerden daha düşük puanlar elde etmiştir. Bu da Türkiye’deki çalışma ortamının daha zor olmasından kaynaklanmaktadır.
Toplulukçuluk 1 (Toplumsal Toplulukçuluk): Toplumsal alanda ve kurumsal uygulamalarda takım çalışmasının ne kadar yaygın olduğunu ve ödüllerin toplu olarak dağıtımının ne kadar kabul gördüğünü belirten boyut olmaktadır. Türkiye’de toplumsal alanda ve kurumsal uygulamalarda toplu- lukçuluğun yüksek olduğu görülmektedir.
Toplulukçuluk 2 (Yakınlar Arasında Toplulukçuluk): Aile üyeleri veya yakın çalışma arkadaşları arasında bağlılık, aidiyet ve gururun ne ölçüde bulunduğunu gösteren boyut olmaktadır. Araştırma sonucunda Türkiye’de aile üyeleri ve yakın çalışma arkadaşları arasındaki bağlılık ve sadakatin olması gerektiği düşünülmektedir.
Kendi Bakış Açısını Öne Çıkarma: Bir toplumda veya kurumdaki bireylerin kendi bakış açılarını ön plana çıkarmada ne ölçüde ısrarcı, çatışmacı veya saldırgan davrandıklarını gösteren boyut olmaktadır. Türkiye’nin bu kültür boyutunda aldığı puanlar dünya genelinde diğer ülkelerle kıyaslanacak olursa düşük gözükmektedir. Fakat kendi kümesi içinde en yüksek puan Türkiye’ye ait olmaktadır. Yani Türkiye’deki yöneticilerin kendi bakış açılarını öne çıkarmada Mısır, Katar ve Kuveyt’teki yöneticilerden daha ısrarcı oldukları görülmektedir.
Cinsiyetler Arası Eşitlik: Bir toplum veya kurumun cinsiyetler arası rol farklılaşmasını ve ayrımcılığını ne derece azalttığını belirten boyut olmaktadır. Türkiye’nin cinsiyetler arası eşitlik kültür boyutunda verdiği puanların ortada yer aldığı görülmektedir. Yani cinsiyetler arası eşitliğin olması gerektiğine, çok güçlü olarak olmasa da inanılmaktadır. Fakat alınan puanlar dünya çapında değerlendirildiğinde Türkiye düşük bir puana sahiptir.
Geleceğe Yönelik Olma: Bir toplumun veya kurumun üyelerinin ne derece planlama ve geleceğe yatırım yapma gibi uzun vadeli bakış açısına sahip olduklarını gösteren boyut olmaktadır. Türkiye’deki yöneticilerin kurumların- dan daha çok gelecekle ilgilenilmesini ve uzun vadeli planlar yapılmasını istedikleri görülmektedir.