Enver Gökçe Kimdir Edebi Kişiliği Eserleri
|Enver Gökçe Kimdir Edebi Kişiliği Eserleri,Enver Gökçe Kimdir Edebi Kişiliği,Enver Gökçe Kimdir Hayatı,Enver Gökçe Kimdir Edebi
Enver Gökçe Kimdir,Edebi Kişiliği,Eserleri
Enver Gökçe (1920-1981)
Erzincan’ın Kemaliye (Eğin) ilçesine bağlı, Çit köyünde doğdu. 1929 yılında ailesiyle Ankara’ya göç etti. Ankara Gazi Lisesinin ardından Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. Çeşitli nedenlerle hapis yattı, sürgün edildi.
Edebî kişiliği
Toplumcu gerçekçi şiir akımının mensubudur. Mezuniyet tezi olan “Eğin Türküleri”, türünün ilk örnekleri arasındadır. Türk dilinin tüm kolları, Türkmence, Kırgızca, Karaimce, Göktürk ve Oğuz lehçeleri, İstanbul ağzı vb. üzerinde çalıştı, divan edebiyatını uzmanlık derecesinde öğrendi. Pek çok halk öyküsünü, masalını, bu arada da, “Dede Korkut Masallan”nı derleyerek bugünün Türkiye Türkçesine kazandırdı.
Öğrencilik yıllarında, Nurullah Ataç, Ahmed Hamdi Tanpınar, Ahmet Kutsi Tecertn de katılımlan olan, dönemin ünlü Halkevleri yayını, Ülkü Dergisi’nde görev aldı. İlk şiirleri “Ağıt, Bir Alıp Satıcı Gönül” ve yazısı “Çit Köyü” burada yayımlandı. Daha sonra Ülkü, Yurt ve Dünya, Ant, Gün, Söz, Yağmur ve Toprak, Yeryüzü gibi dergilerde imzalı imzasız şiirleri, yazıları çıktı.
Ant dergisinde yayımlanan “Köylülerime” şiiri büyük yankı uyandırdı. Ant, Yağmur ve Toprak dergilerinin yayımında çalıştı.
Ortak dili zenginleştiren yerel sözcüklerle örülmüş eserleriyle özgün bir şiire ulaştı. Türk şiirinde 1940 kuşağı ya da “Acılı Kuşak” olarak anılan toplumcu şairlerin önde gelen temsilcileri arasında yer aldı. Bazı şiirleri bestelendi. Mustafa Gökçe, Aydın Tataroğlu adlarıyla çeviriler yaptı. Pablo Neruda’dan da şiirler çevirdi.
Eserleri:
Düz yazıları: Çit Köyü, Sanat ve Sanatçı Üzerine, Âşık Veysel’e Dair
Şiir: Yaşamı Bütün Şiirleri
Çeviri: Antil Masalları, Hint Masalları, Çin Masalları, Mısır Masalları, Çağımızın Büyük Şairlerinden Pablo Neruda’nın Şiirlerinden Seçmeler, Pugaçef Ayaklanması, Pablo Neruda Seçmeler, Ömer Hayyam Rubailer, Kelile ve Dimne
Diğer kitapları: Dost Dost İlle Kavga, Panzerler Üstümüze Kalkar, Eğin Türküleri, Kemalettin Kamu