Diyabetin 7 önemli habercisi
|Diyabetin 7 önemli habercisi,Diyabetin 7 önemli habercisi hakkında bilgi,Diyabetin 7 önemli habercisi nedir
Diyabetin 7 önemli habercisi
Ülkemizde hızla artan diyabet hastalığı şu anda %13.5 oranında görülmektedir. Diyabetin başlangıcı olan gizli şeker ve bozulmuş glikoz toleransı olanlarla bu oran yaklaşık %33’lere dayanmaktadır. Bu kadar önemli olan bu hastalığın önemli belirtileri vardır. Diyabet hastası olmamak için bize kulak verin. İşte, diyabetin 7 önemli habercisi ;
Diyabet, kontrollü bir yaşam tarzı isteyen hastalıktır. Diyabet, kontrol altına alınmazsa damar sorunları, kalp hastalığı, böbrek yetmezliği, görme kayıplarına neden olabilmektedir. Sağlıklı beslenme, ilaç tedavisi ve egzersiz ile yapılan bir sistematik tedavi diyabeti geriletir.
Diyabetin 7 önemli habercisi nelerdir?
AĞIZ KURULUĞU VE ÇOK SU İÇME
Pankreasımız kanda var olan şekeri dengelemek için insülin salgılar. Diyabet tanısı geç koyulan hastalarda, pankreas insülin salgısı yapamaz hale geliyor. Böylece, kanda şeker oranı hızla artar, ağız kuruluğu ve çok su içme oluşur.
GECE İDRARA KALKMA
Kanda şeker oranının hızla artması nedeni ile kan şekeri, böbrekleri sıkıştırır. Böylece, hastalar gece uykudan uyanarak idrar yapma ihtiyacı hisseder. Gece boyunca 1 den fazla uykunuzu bölerek idrar yapıyorsanız bu diyabetin başlıca belirtisidir.
BACAKLARDA KRAMPLAR
İnsülin salgısının pankreastan az ya da hiç yapılamamsı, kanda olan şeker miktarını arttırırken, hücreler şekerden yoksun kalır. Böylece, hücre düzeyinde enerji üretimi durur. Aşırı kramplar, tatlı krizleri, sabah zor kalkma, uyku hali, konsantrasyon sorunları oluşur. Kontrol altına alınmadığında bu belirtiler şiddetlenir.
UYUKLAMA
Hemen hemen şeker hastalarının çoğunluğunda uyuklama görülür. Kanda olan şekerin hücreler tarafından kullanılamamasından kaynaklanan bu sorun, bitkinlik, konsantrasyon azlığı olarak karşımıza çıkar.
KAŞINTI
Kanda şekerin artması, ciltte kuruluğa neden olur. Böylece, cilt kaşıntısı başlar. Özellikle bacaklarda daha sık olan bu kaşıntı ile bazen, yaralar açılabilir. Kadınlarda genital bölgede daha fazla karşılaşılan kaşıntı, diyabetin belirtilerindendir.
VAJİNAL MANTAR ENFEKSİYONLARI
Kadın diyabet hastalarında, vajinal mantar ve idrar yolu rahatsızlıklarına sık rastlanır. Kanda artan şeker nedeni ile mikroplar daha kolay üreyebildiğinden bu rahatsızlıklara zemin oluşturur.
KİLO KAYBI
Kanda şekerin artması fakat, hücreler tarafından kullanılamaması nedeni ile, hücre enerji ihtiyacını yağ ve kas dokusunu parçalayarak elde eder. Böylece, hasta kilo vermeye başlar. Kilo vermek, diyabetin başlıca belirtilerindendir.