Diş Fırçalama Teknikleri

Diş Fırçalama Teknikleri,Diş Fırçalama Teknikleri Nelerdir,Diş Fırçalama Teknikleri Hakkında Bilgi,Diş Fırçalama Teknikleri Nedir,Diş

Diş Fırçalama Teknikleri

Dişlere yapılacak en iyi bakım, dişlerin gerektiği şekilde ve zamanda fırçalanmasıdır. Üzerindeki yiyecek artıklarını temizlemek için kullanılacak fırça, kişinin kendine özgü ve uygun büyüklükte olmalıdır. Başkasının diş fırçası kullanıldığında bize hastalık bulaşabileceği için kesinlikle başkalarının fırçası kullanılmamalıdır. Diş temizleme araçlarından biri olan diş fırçasının kılları orta sertlikte, naylon ve fırça başı küçük olmalıdır. Diş fırçası, yıpranmasa bile 3-6 ay arasında değiştirilmelidir. Fırçanın değişme zamanı geldiğinde, ortasındaki renkli kısmı renk değiştiren indikatör fırçalar da üretilmiştir.
Dişlerin fırçalanmasından istenilen sonucun alınması için dikkat edilmesi gerekenler şöyle sıralanabilir:
► Dişleri fırçalamaya, çocuk fırçayı tutabildiğinde (3 yaşlarında) başlanmalıdır.
► Dişler, her yemekten sonra yani günde üç kez ve üçer dakika fırçalanmalıdır. Bu olmuyorsa dişler kahvaltıdan sonra ve yatmadan önce olmak üzere en az iki kez fırçalanıp öğle yemeğinden sonra su ile çalkalanmalıdır.

► Diş macununda bulunan flor, dişlerin direncini artırırken diş çürümelerini de engeller. Diş fırçasına konulacak macun, mercimek ya da nohut büyüklüğünde olmalıdır. Daha fazla macun kullanılması bulantı yapabilir. Özellikle çocuklar, fazla macun alıp bunu yutarsa ishal olabilir.
► Dişlerin fırçalanmasında esas olan, dişlerin tüm yüzeylerinin fırçalanmasıdır. Diş fırçalama, fazla kuvvet uygulanmadan diş etinden diş tepesine (kırmızıdan beyaza) doğru yapılmalıdır. Bunun için ağız hafifçe açılır. Üst dişler, diş fırçası en gerideki dişlerle yanak arasından her dişe üçer kez, yukarıdan aşağıya doğru sürülerek fırçalanır (Fotoğraf 3.21). Alt dişler ise en gerideki dişlerle yanak arasından her diş yine üçer kez ama aşağıdan yukarıya doğru (yine kırmızıdan beyaza) fırçalanır. Sonra ağız genişçe açılır. Üst dişlerin iç yüzeyi, en gerideki dişten başlanıp yukarıdan aşağıya doğru, alt dişlerin iç yüzeyi ise aşağıdan yukarıya doğru fırçalanır. Son olarak dişlerin çiğneme yüzeyleri, fırça ileri geri sürülerek temizlenir. Dişlerden sonra diş etleri ve dilin üst yüzeyi de fırçalanmalıdır.
Diş fırçalanırken normal olarak diş eti kanamaz. Basit bir fırçalama sırasında diş eti kanıyorsa diş eti hastalığı olabileceği için hekime başvurulmalıdır.
► Fırçalamadan sonra ağız bol su ile çalkalanmalıdır. Diş fırçası, kıl aralarında artık kalmayacak şekilde durulanıp suyu akıtılmalıdır.
► Diş fırçasının ulaşamadığı diş araları, diş ipiyle ya da arayüz fırçasıyla temizlenerek diş aralarında artık bırakılmamalıdır. Ancak arayüz fırçası yanlış kullanılırsa diş etine zarar verilebileceğinden diş hekimine danışılmalıdır. Diş minesini ve diş etini zedeleyebileceğinden dişlerin arasını temizlemek için kesinlikle kürdan, iğne gibi sert cisimler kullanılmamalıdır.
► Diş ipi, tekniğine uygun olarak kullanılmalıdır. Bunun için 20-30 cm kadar uzunlukta kesilen diş ipi iki elin arasına alınır. Diş ipinin parmak aralarında kalan boş kısmı diş arasına geçirilir. Diş etine kadar indirilen diş ipi parmaklarla ileri geri hareket ettirilerek dişlerin arası temizlenir. Diş ipi kullanılırken diş etinin kesilmemesine dikkat edilmelidir. Diş ipi yerine iplikli özel araç da kullanılabilir.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir