Diş Eti Hastalığı Neden Olur? Nedenleri Nelerdir?
|Diş Eti Hastalığı Neden Olur? Nedenleri Nelerdir?,Diş Eti Hastalığı Neden Olur?,Diş Eti Hastalığı Nedenleri Nelerdir?,Diş Eti Hastalığı
Diş Eti Hastalığı Neden Olur? Nedenleri Nelerdir?
Çürük dişiniz ya da diş eksiğiniz var mı? Diş çürümesi ve diş kaybının nedenleri ne olabilir?
Yeterince temizlenmeyen ve bakımlı olmayan dişin minesi ile sert kısımları aşınır, tahrip olur, diş taşları oluşur, dişler çürür. Diş çürümesinin temel nedeni ağızda oluşan asitler olduğu bilinmektedir. Dişlerin çevresinde meydana gelen diş plağı ve dişle diş eti arasında oluşan diş taşları (tartar) da çürüme sonunda diş kayıplarına neden olan önemli etkenlerdendir. Diş plağı, dişlerin çevresinde bakterilerden ve yiyecek artıklarından oluşan yapışkan, renksiz bir tabakadır. Dişlerini düzenli temizlemeyen ve şekerli besinleri fazla tüketen kişilerin ağzında giderek artan bakteriler, şekerli besinlerden asit oluşturur. Diş taşları temizlenmezse diş etlerinde çekilmelere neden olur ve dişlerde çürük oluşumunu hızlandırır.
Diş minesinin çatlamasına, aşınmasına, diş çürüklerinin oluşup derinleşmesine ve diş etinin zarar görmesine neden olan faktörlerin başlıcaları:
► Dişlerle ceviz, fındık vb. kabuklu yiyeceklerin kırılması,
► Toplu iğne gibi sert cisimlerle diş araları temizlenmeye çalışılırken diş minesinin tahriş edilmesi,
► Çok sıcak ve çok soğuk yiyecek ya da içeceklerin peş peşe yenilip içilmesi,
► Özellikle büyüme döneminde besinlerle yeterince D vitamini, flor, fosfor ve kalsiyum alınmaması,
► Şekerli besinler yenildikten ve asitli içecekler içildikten sonra ağzın yeterince yıkanmamasıdır.
Şekerli besinlerin yenilip içilmesinden sonra ağız yıkanmazsa dişlerin üzerinde ve arasında biriken şekerleri bakteriler aside dönüştürür. Gazlı içeceklerdeki asitlerle bakterilerin oluşturdukları asitler, çatlamış ve zedelenmiş dişin çürüyüp çürüğün derinleşmesine neden olur. Diş minesinde küçük siyah bir noktanın oluşmasıyla başlayan diş çürüğü zaman geçtikçe ilerler. Dişte oluşan çürükte daha fazla yiyecek artığı ve mikrop toplanarak dişin çürümesini hızlandırır. Giderek derinleşen çürük nedeniyle diş önce soğukta, sonra sıcakta, en sonunda hem sıcakta hem soğukta ağrı yapmaya başlar. Çürük, diş özüne kadar ilerleyip diş kökü ile çene kemiğine geçer ve apse oluşturur. Çürük diş özüne ulaşmadan diş ağrısı meydana gelmediği için diş çürümesi başladığında ağrı olmaması, dişin sağlıklı olduğunu göstermez.
Diş çürüğünün erken tanı ile tedavisi hem sağlık yönünden hem de sosyal ve ekonomik yönden önemlidir. Diş çürüğü başlangıçta tedavi edilmezse yakınındaki dişleri de çürütebilir. Diş tabanında oluşan apseler; eklemler, kalp, böbrekler vb. organlarda hastalıklara neden olabilir. Çürük bir dişi tedavi ettirmek ya da çekilen bir dişin yenisini (protez) yaptırmak hem oldukça pahalıdır hem de protez diş eski dişin yerini tutmaz. Çürüyüp çekilen dişin yerine yeni diş yapılmadığında ise konuşma ve yemek yeme zorluklarının yanı sıra görünüm de bozulur. Birçok hastalıkta olduğu gibi diş çürümesinde de erken tanı önemlidir. Hiçbir sıkıntı olmasa da 6 ayda bir diş hekimine gidilerek dişlerin kontrol ettirilmesi gerekir. Özellikle diş çürüğü olan anne ve babalar çocuklarını diş hekimine daha sık götürmelidir.
Dişlerin sağlıklı gelişimi için gerekli olan temel maddelerin çoğu süt, süt ürünleri, et, yumurta, taze sebze meyve gibi besinlerden sağlanabilir. Dişlere gerekli olan ve çürümeyi önleyen florun asıl kaynağı su olduğundan içme sularında yeterli miktarda flor bulunması gerekir. Ayrıca florlu diş macunlarının ve gargaraların kullanılması da diş çürüğü ile diş eti hastalıklarının önlenmesinde etkilidir. Florun fazlalığı da dişlerde çürüme ve renk bozukluğuna neden olabilmektedir.