Diferansiyel nedir? Nasıl çalışır?

Diferansiyel nedir? Nasıl çalışır?

Diferansiyel, aracın virajlarda stabil olmasını sağlayan yani her iki aksın çalışır durumdayken, aynı anda farklı hızlarda dönmesini sağlayan sistemdir. Araç viraja girdiği sırada dairesel şekilde bir yay oluşturur. Bu sırada dışta kalan tekerleklerin çapı daha geniş bir yay çizer ki, bu daha fazla mesafe kat etmesi demektir. Dolayısıyla, içteki tekerleklerden daha hızlı dönmeleri gerekmektedir. Bunu sağlayan sistem de diferansiyeldir.

Nasıl çalışır?

Diferansiyel, sağ ve soldaki tekerleklerin arasında yer almaktadır ve yarım bir dişli şaft aracılığı ile tekerleklere bağlıdır. Dört çekerli araçlarda her iki tekerlek için iki tane ayrı diferansiyel bulunmaktadır. Sistem diferansiyel yağları, şaft, üniversal mafsallar ve sabit hız mafsallarından oluşmaktadır.

Diferansiyel yağlama öncelikli bir konudur ve kesinlikle özel bir yağ kullanılmalıdır. Kullanılan yağ, diferansiyelin yuvarlak dişlisi tarafından sistem içinde dolaştırılır. Yağın boşaltılması için kovanın altında bir tapa, yağ ilave etmek için kovanın üstünde bir tapa mevcuttur.

İkinci önemli unsur da şaft’tır. Şaft, şanzımanın diferansiyele bağlanmasını sağlayan elemana verilen isimdir. Şaft’ın yapısı yolun durumuna göre her zaman düz konumda kalabilmesi için esnektir. Sürüş açısına göre üniversal mafsallar şaft‘ın esnek kalmasına imkan verir. İçi boş bir boru şeklinde olan şaft’ın sarsıntıyı engellenmesi için balans ayarı yapılması gereklidir. Balansı kaymış olur ise motor hızıyla döndükleri için büyük hasar meydana getirebilirler.

Şaftı şanzımana ve diferansiyele bağlayan elemana üniversal mafsal denmektedir. Şaftın her iki ucunda da yer alan üniversal mafsallar, yol yüzeyinde yer alan değişkenleri hissettirmeyecek kadar esnek bir yapıda olmalıdır.

Sabit hız ( CV ) mafsalları, içinde oluklar olan dış bölüm, bilyalar, bilyaların çalışması için olukların bulunduğu iç top ve kauçuk körük olarak dört parçadan meydana gelmektedir. Önden çekişe sahip olan araçlar yalnızca aşağıya ve yukarıya hareket eden direksiyon kabiliyeti bulunan mafsallar ister. CV mafsallar, torku daha büyük açılarda çok daha etkin şekilde aktarma kabiliyetine sahiptirler. Gücü oldukça yumuşak bir şekilde aktarırlar.

Diferansiyel Nedir? Nasıl Çalışır?
Diferansiyel Nedir? Nasıl Çalışır?

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir