Coğrafi Bölgeler ve Ekonomik Faaliyetler Arasında İlişki Nedir
|Coğrafi Bölgelerin Ekonomik Faaliyetler Arasında Bulunan İlişki Hakkında Bilgi Bulunduran Paylaşım Platformu
Coğrafi Bölgeler ve Ekonomik Faaliyetler Arasında İlişki
Türkiye coğrafi olarak 7 bölgeye (Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu) ve idari açıdan 81 ile (vilayete) ayrılmıştır. Coğrafi bölgeler tespit edilirken bölge içinde yer alacak illerin hem doğa şartlarının hem de beşerî ve ekonomik özelliklerinin nispeten benzerlik göstermesi önemli kriterlerdir. Fakat coğrafi bölgelerin her yerinde benzer coğrafi, doğal, beşeri ve ekonomik yapının var olduğunu söylemek olanaksızdır.Coğrafi yapı bölgedeki tüm üretim faaliyetlerini etkilemektedir. Yüksek, engebeli, ısı farkının yüksek olduğu ve kış şartlarının uzun sürdüğü bölgelerde tarım (bitkisel üretim) ve sanayi faaliyetleri sınırlı kalmaktadır. Bu bölgelerde hayvancılık faaliyetleri yoğunlaşmaktadır.
Türkiye yarı kurak bir iklim özelliğine sahiptir. Kuzeyde her mevsim yağışlı olan Karadeniz iklimi, güneyde yazları kurak ve çok sıcak, kışlar ise ılık ve yağışlı olan Akdeniz iklimi görülür. İç bölgelerde (İç Anadolu, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu’nun büyük bir kısmında) karasal iklim görülür. Az yağış alan bu bölgelerde yıllık ve günlük sıcaklık farkları çok olup özellikle İç ve Doğu Anadolu’da kışlar uzun ve soğuktur.
İklim ve doÄŸa koÅŸullan bölgelerin beÅŸerî ve ekonomik yapılarını etkilemektedir. Yukarıda belirtildiÄŸi gibi söz konusu olumsuzlukların olduÄŸu bölgelerde üretimin ve istihdamın sınırlı olması, bu bölgeler dışarıya göçleri artırmaktadır. TürkiÂye’de en çok göç veren bölgelere bakıldığında Karadeniz ve DoÄŸu Anadolu bölgeÂlerinde coÄŸrafi ve iklimsel ÅŸartlara baÄŸlı olarak üretimin özellikle sanayileÅŸmenin yetersiz olması, göçü tetikleyen önemli unsurlardandır.
Bölgelerin ekonomik kalkınmasının baÅŸarılmasında bölgedeki mevcut yapıların iyi etüt edilmesi büyük önem arz etmektedir. Çıkan sonuçlara baÄŸlı olarak politiÂkaların oluÅŸturulması gerekir. Aynı coÄŸrafi bölge içinde farklı yapıların olduÄŸu alt bölgelere aynı ekonomik ve sosyal tedbirlerin uygulanması, kalkınmanın baÅŸarılÂması açısından çok akılcı deÄŸildir. Türkiye’de daha homojen ve bölgesel kalkınmaÂya daha fazla katkı saÄŸlayacak bölge sisteminin oluÅŸturulmasına yönelik çalışmalaÂra bu ünitenin bölgesel geliÅŸme baÅŸlığında deÄŸinilmiÅŸtir.