Çıban nedir ve tedavisi

Çıban nedir ve tedavisi,Çıban Tedavisi Nasıl Yapılır,Çıban Tedavisi,Çıban Tedavisi Aşamaları,Çıban Tedavisinde Kullanılan Malzememler

Çıban Nedir? Tedavisi
Çıban Nedir? Tedavisi

Çıban nedir ve tedavisi

Çıban, genellikle deri yüzeyinde kol altı, sırt, yüz ve kasıklarda çıkan irinli şişliklerdir. Stafilokok denilen bakterinin kıl köklerini iltihaplandırması ile oluşur. Genelde, tehlikeli değildir fakat tedavi edilmezse tehlikeli hale dönebilir. Çıban tedavi edilebilen bir durumdur.

Stafilokok bakterisi hemen hemen her yerde rahatlıkla bulunan bir organizmadır. Kıl köklerinden giren bu bakteri zamanla yağ tabakasında hızla üremeye başlar. Bu bölgeye akyuvarlar hücum ederler ve bakteri ile savaşırlar. Akyuvarlar ve bakteri savaş sırasında ölür ve orada birikmeye başlar. Zamanla, bu birikim şişer ve deri yüzeyine doğru yumuşak bir kitle oluşturur. Ufak bir sivilce gibi başlayan çıban, iri ve büyük bir kütleye dönüşür. Bu kitlenin ortasında beyaz çıban ucu oluşur. Özellikle yüzde ve dudaklarda çıkan çıbanlar çok tehlikelidir.

Genellikle çıbanlar, bağışıklık sisteminin zayıf olduğu zamanlarda ortaya çıkabilirler. Bağışıklık sistemi zayıfladığında stafilokok bakterisi hızla gelişir ve çoğalır. Çıbanlar, hafif kızarıklık, şişme, ateş, yanma ile ortaya çıkarlar. Yorgunluk, aç kalma, hastalıklar, aşırı kilo verme çıbanlara ortam hazırlamaktadır. Özellikle sürekli çıban çıkaran kişilerin kesinlikle doktora gitmeleri gerekir.

Çıban tedavisi nasıl yapılır?

Çıbanlar konusunda yapılan en büyük hata, çıbanın sıkılmasıdır. Çıban sıkıldığında daha geniş bir alana yayılabilir. Bu nedenle asla çıban sıkılmamalıdır. Çıban olgunlaşır ve kendiliğinden patlayarak cerahati boşaltır. Bazen, doktorlar cerrahi operasyon ile çıbanları boşaltırlar. Fakat, başlangıç aşamasında olan çıbanlar antibiyotikler ile kurutulur. İlerleyen çıbanlarda, çıban hijyenik solüsyon ile temizlenir ve üzeri bandajlanarak kapatılır. Zamanla kendiliğinden patlayarak, çıban yok olur. Kronik rahatsızlığı olan insanlarda, oto-inmün sistemi ve şeker hastalığında çıbanlara çok dikkat etmek gerekir. Bu hastalarda oluşan çıbanlar tedavisi zor olanlardır.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir