Bir Pırıltıdır Yaşamak Kitabının Özeti
|Bir Pırıltıdır Yaşamak Kitabının Özeti,Bir Pırıltıdır Yaşamak Kitabının Yazarı,Bir Pırıltıdır Yaşamak Kitabının Ana Fikri,Bir Pırıltıdır
Bir Pırıltıdır Yaşamak Kitabının Özeti
KİTAP ANALİZ FORMU
1. ANALİZİ YAPILACAK KİTABIN :
a. Adı : BİR PIRILTIDIR YAŞAMAK
b. Yazarı : İPEK ONGUN
c. Tercüme Eser ise Çevirmeni :
c. Yayınevi : ALTIN KİTAPLAR
d. Yayın Yılı : 1996 ARALIK
2. KAYNAK İLE İLGİLİ DEĞERLENDİRME:
a.Yazar :
İpek Ongun 1942 yılında Ankara’da doğmuştur. 1961’de Arnavutköy Kız Kolejinden mezun oldu. Daha sonra New York’ta Tiyatro eleştirmenliği kursunu bitirdi. Türkiye’de Doğan Kardeş, ABD New York’ta Zaman ve Yaşam (Time and Life) dergileri gibi yayın organlarında bir süre çalışan İpek Ongun’un çeşitli konularda bir çok çevirisi vardır.
c. Yayınevi:
Altın kitaplar Basımevi’dir. Herhangi bir dini veya siyasi gruba ait değildir. Her tür konuda kitap yayınlamaktadır. Daha çok gençlik konuları üzerine yayınlamaktadır.
ADRES:Celal Gökçay SK. Nebioğlu İşhanı
Cağaloğlu – İstanbul
Tel: 522 40 45 – 526 80 12
511 51 00 – 511 32 26
Faks: 526 80 11
3. KİTABIN GENEL ÖZELLİKLERİYLE İLGİLİ DEĞERLENDİRMELER
a. Kitap içerisinde yazar, kişinin toplumsallaşmasına yardımcı olacak her türlü konuyu işlemiştir. Arkadaş seçmekten, aileye, lise hayatından üniversiteye, yemek yeme ve giyinme gibi konuları işlemiştir.
b. Kitap 303 sayfadır. Kaliteli ve baskısı çok iyi. 9. basıdır. Aralık 1996’da basılmıştır. Bir çok eseri çevrilmiştir.
c. Ücret karşılığında satılmaktadır. Fiyatı 2.400.00 TL’dir. Fiyatı diğer kitaplara göre uygun buldum.
4. İÇERİK İLE İLGİLİ DEĞERLENDİRME:
a. Kitabın İçerik ve Üslubunun Propaganda Teknikleri açısından Değerlendirilmesi:
(1) Kitap eğitim maksatlı yazılmıştır. Yazar kişinin yetişmesi hakkında, toplumda nasıl davranması gerektiği, insanlarla nasıl ilişki kurabileceği hakkında öğretici bilgiler veriyor. Kitap eğitim amaçlı ve bir sohbet eder gibi yazılmıştır. Kişinin psikolojisini kolaylıkla etkileyebiliyor.
b. Kitapta İncelenen Konular:
(1) Konu-1:Yazar kitapta çok değişik bölümler altında konuyu anlatmıştır. Arkadaş seçimi, kişilik oturması, evde ve dışarıda nasıl davranılması gerektiği, lise hayatı, üniversite, aile ile olan ilişkiler, telefonda konuşma, otobüsteki davranışlar, nasıl yemek yenmesi vb. gibi konuları işlemiştir. Bunları değişik bölümler altında ele almıştır.
c. Kitapta İşlenen Temalar:
(1) Kitapta belli bir tema yok. Bazı bölümlerde mutluluk, bazı bölümlerde ayrılık ve bazı bölümlere üzüntü gibi konuları işlemiştir.
d. Karşı Propagandayı Gerektiren Temalar:
(1) Konusunda (Konu-1) Karşı Propagandayı Gerektiren Temalar
(a) İnsanları eğitmek, onlara belli şeyleri aşılamak için yazılmıştır. İnsanlar hayattaki her şey hakkında bu kitapta bir şeyler bulabilirler. Arkadaş seçimi, toplumda nasıl davranılması gerektiği, hatalarımızı görmek ve onları düzeltmek, büyüklerimize nasıl davranılması gerektiği, üniversite hayatı gibi bir çok konuyu ele almıştır.
5. HEDEF TOPLUM İLE İLGİLİ DEĞERLENDİRME:
Etkilenmek İstenen Hedef Kitle Kategorileri:
a.Genel: kitap gençler üzerine yazılmıştır. Orta-Lise Üniversite öğrencilerini ele alan konular işlenmiştir. Belli bir cinsiyet gözetilmemiştir. Her tür insan bu kitapta kendinden bir şeyler bulabilir.
b.İdeolojik Açıdan: Gençlerin sorunlarına, toplumda karşılaşabilecek oldukları, her türlü sorunlar ve onların çözümleri anlatılmıştır.
c.Coğrafi Açıdan: Belli bir mekan veya yer adı verilmemiştir.
d.Etnik Açıdan: Gençler ve toplum ele alınmıştır.
e.Politik Açıdan:Hiçbir politika veya görüş bildirilmemiştir.
f.Dini Açıdan: Hiçbir din hakkında yorum yapılmamıştır.
g.Ekonomik Açıdan:Gençlerin her zaman her istediklerini alamayacağı, üniversite öğrencilerinin iş ve okulu beraber yürüttükleri gibi konulara değinilmiştir.
6. ETKİ İLE İLGİLİ BİLGİLER:
a. Propagandanın Hedeflenen Gruplar veya Kitleler Üzerindeki Muhtemel Etkisi:
(1) Propagandanın Genel Etki Analizi :
(a) Dost : Dostumuzu iyi seçmemizi, kolay kolay dost bulunamayacağını, herkesin dost olmayacağını ve dostluğun kıymetinin iyi bilinmesi gerektiğini anlatmaktadır.
Propagandaların gençler üzerinde çok büyük etkisi olacağına inanıyorum. Doğrularımızı ve yanlışlarımızı veya farkında olmadığımız mutlulukları görmemizi sağlayacaktır. Daha sıkı ilişkilerin kurulacağına inanıyorum. Hatalarımızı düzeltmemize yardımcı olacaktır.
(2) Propagandanın İdeolojik Açıdan Etki Analizi :
Yukarıda da belirttiğim gibi daha da toplumsallaşacağımıza inanıyorum. Bazı gerçeklerin farkına varıyor insan. Her insan kendinden bir şeyler bulacak. Ben bu hatayı yapıyorum gibisi kendi içinde savaş verecektir. Mesela ben sigara içiyorum ve hiç kimseye rahatsız oluyor musun diye sormuyordum. Ama ilk defa yanımda oturan insana sordum ve O da onu boğduğunu söyledi ve hemen yer değiştirdim. Ve kendi içimde mutluluk duydum. İnsanlarla birebir ilişkilerde, görgü kurallarında, arkadaşlıklarda vb. konularda çok yardımcı olacağına inanıyorum.
(3) Propagandanın Coğrafi Açıdan Etki Analizi :
Yer veya mekan ne kadar farklı olursa olsun her insan bir şeyler alacaktır kitaptan. Birisini az birisini çok etkileyebilir. Zaten ben kitaptakilerin hepsini uyguluyorum veya ben hatasızım diyorsa yalan söylüyordur. Kitabı okuduktan sonra her çevredeki ve konumdaki insan bize göre doğal olan ancak hata olduğunu anlayacağı şeyler bulacaktır.
(5) Propagandanın Politik Açıdan Etki Analizi :
Bu kitapta hiçbir politikaya rastlamadım. Ama insan hangi görüşte veya düşüncede olursa olsun bu kitaptan çok etkileneceğini düşünüyorum.
(6) Propagandanın Dini Açıdan Etki Analizi :
Bence insanlar arasındaki din, politika vb. şeyler çokta önemli değildir. Onlar kişiye ait özel şeylerdir. Önemli olan bunları topluma yansıtmamaktır. Dini, siyasi farklı olan insanlar bazı şeyleri paylaşabilir ve aynı tadı alabilirler.
(7) Propagandanın Ekonomik Açıdan Etki Analizi:
bu kitapta bazı gençlerin ekonomik sıkıntılarına dokunulmuştur. Her istediğini istediği zaman elde edemeyen, parası kısıtlı olan öğrencilere, çok rahat yaşayan öğrencilere değinilmiştir. Bir öğrencinin ailedeki geliri ve hoş görüyü düşünerek yurt dışına okumaya gittiğini; diğerinin ailesinin üzerinden ekonomik sıkıntıyı kaldırmak için üniversiteyi bıraktığı anlatılmıştır.
7. ANALİZİ YAPANIN KİTAP HAKKINDAKİ GENEL KANAATİ:
Yazar toplumu ve özellikle gençleri ilgilendiren konulara değinmiş. Bunları akıcı bir üslup ve sade dille anlatmıştır. İnsan kitabı okurken kendiyle kıyaslıyor. Acaba ben bunları yapıyor muyum veya kendi içinde pişmanlık duyarak ben bunu keşke yapmasaydım diyorsunuz. Ama güzel tarafı hatalarımızı görmemizi ve bunları düzeltmemizi sağlıyor. Arkadaş seçimini kişilik oluşmasını toplumda yapılması ve yapılmaması gereken davranışları açıklıyor. Ailenin ne olduğunu ve onların kıymetini bilmemiz gerektiğini gösteriyor. Tamamen ders alınacak bir kitap diye düşünüyorum. Herkesin okuması gerekiyor. Yanlış yapmak ayıp değil; önemli olan düzeltmektir.. Kitabı okuduğunuz zaman iyi ki de okumuşum diyeceksiniz. Kitapta kendinizden çok şey bulacaksınız ayrıca okumak veya yanlışları bulmak önemli değil; önemli olan o yanlışları düzeltmeye geçirmektir. Kısaca herkese tavsiye edebileceğim bir kitap diye düşünüyorum.