Betimleme Kısaca Nedir?
|Betimleme Ne Demek?, Betimleme Nedir?, Betimleme İle İlgili Örnekler, Betimleme Hakkında Kısa Bilgi, Cümlede Betimleme Nasıl Bulunur?, Betimleme İle İlgili Örnekler, Betimleme
BETİMLEME
Varlıkların niteleyici özellikleriyle anlatıldığı yazılardır. Yazarın, gördüklerini okuyucunun gözünde canlanacak biçimde anlatmasına dayanır.
♦ Görme duyusu ağırlıklı olarak kullanılır, öteki duyulardan da yararlanılır.
♦ Varlıkların renk ve şekil özellikleri verildiği için nitelik bildiren sözcükler sık kullanılır.
♦ Varlıkların dış görünüşleri de iç dünyalarına ait özellikleri de anlatılabilir.
♦ Durağanlık söz konusu olduğundan, paragrafı okuyanın gözünde bir tablo canlanın-
♦ Kişisel duyguların katıldığı betimlemeye, Öznel Betimleme görülenlerin değiştirmeden aktarıldığı betimlemeye nesnel betimleme denir.
Tarihi ahşap yalılar, Boğaz’ın masmavi sularına ve yemyeşil tepelere komşuydu. Tepedeki kara ve ufak evler bir kuş gibi kayalara konmuş, hareketsiz bekleşiyordu. Rengârenk yapraklarla süslenmiş ağaçlar, rüzgârın etkisiyle hafif hafif sallanıyordu.
Bu parçada, varlıklar niteleyici özellikleriyle anlatılarak betimleme yapılmıştır.
ÖRNEK
Bazı yazarlar vardır, kalemlerini öylesine ustaca, öylesine özenle kullanırlar ki her sayfadajüm ayrıntılarıyla, hareketli öğelerle bir resim çizerlerJluıasim, kendini anlatmak için okuyucunun düş gücünü kullanmasını gerektirmez..
Bu parçada sözü edilen yazarların vurgulanan özelliği aşağıdakilerden hangisidir?
A)- GüçIü betimlemeler yapma
B)- Farklı anlatım biçimleri kullanma
C)- Değişik konuları işleme
D)- Üretken olma
E)- Duygulardan çok, düşüncelere seslenme
Çözüm: Parçada, “tüm ayrıntılarıyla. harakatlLöaelarle bir resim çizerler” sözüyle, sözü edilen.vazarların betimleme yapma özelliği vurgulanmıştır.
Cevap A