ATP’nin Hücre İçin Önemi Nedir?
|
Adenozin Trifosfat (ATP) Kısaca Nedir?, Adenozin Trifosfat (ATP) Kısaca Bilgi, Adenozin Trifosfat (ATP) Hakkında Bilgi, Adenozin Trifosfat (ATP) Hakkında Özet Bilgi, Adenozin Trifosfat (ATP) Görevleri Nelerdir?, Adenozin Trifosfat (ATP) Yapısı Nasıldır?, ATP’nin Hücre İçin Önemi Nedir?, ATP’nin yapısına katılan moleküller Nelerdir?, ATP’nin Canlılar İçin Önemi Nedir?, ATP’nin Görevi Nedir?
DeÄŸerli Ziyaretçilerimiz Sizlere Bu Yazımızda Adenozin Trifosfat (ATP) Hakkında Bilgi Vermeye Çalışacağız İyi Okumalar…
ADENOZİN TRİFOSFAT (ATP)
Hücrede; Kas hücrelerinin kasılması gibi enerji gerektiren, hücre bölünmesi sırasında kromozomların hareketi gibi mekanik, hücre içinden dışarıya bazı maddelerin atılması gibi taşıma, yapı birimlerinden büyük moleküllerin sentezlenmesi gibi kimyasal iÅŸler gerçekleÅŸir. Sözü edilen bu ve buna benzer birçok olay için hücreye enerji saÄŸlayan molekül ATP’dir.
Nükleotitler yalnızca nükleik asitlerin yapısında yer almaz. Hücrede farklı görevler üstlenmiş nükleotit yapılı moleküller de bulunur. Bu moleküller enerji taşımak, koenzimlerin yapısına katılmak gibi işlevleri yerine getirir.
♦ ATP (adenozin Trifosfat), hücrede enerji taşıma görevini üstlenmiÅŸ nükleotit yapılı bir bileÅŸiktir.
ATP’nin yapısını adenin, riboz ve fosfatlar oluÅŸturur. Adenin ve riboz birbirine baÄŸlıdır. Böylece adenozin nükleozit oluÅŸur. Riboza da üç fosfat grubu baÄŸlanabilir.
Nükleozite bağlı fosfat grupları arasındaki kimyasal bağlar molekülün enerji taşıma işini yapmasında önemlidir. Çünkü bağlı olan son iki fosfat, molekülden ayrılabilir. Her fosfat molekülü ayrıldığında bağ kırılır. Açığa çıkan fosfat molekülü hücrede başka moleküllere aktarılabilir. Bu olay fosforilasyon olarak adlandırılır. Bu yolla enerji bir molekülden diğerine aktarılmış olur. Fosfat grubunu alan molekül kimyasal tepkimelere girmeye daha yatkın hale gelir.
Hücrede enerji gerektiren pek çok olay fosforilasyon yoluyla ATP’den saÄŸlanan enerji sonucu gerçekleÅŸir. Bu dönüşüm sırasında enerjinin bir kısmı ısıya dönüşür. ATP’den bir fosfat ayrıldığında molekül ADP (adenozin difosfat)’ye dönüşür. Bu bağın kırılması ile laboratuvar koÅŸullarında 7300 kalorilik enerji aktarılır. Canlı hücrelerde bu miktar çok daha fazladır. Bu reaksiyonlar sırasında bileÅŸikten ayrılan fosfat, organik bir moleküle baÄŸlı olmadığından inorganik fosfat olarak adlandırılır ve sembolize edilmesi gerektiÄŸinde Pi kısaltmasıyla gösterilir. ATP’nin hidrolizi aÅŸağıdaki denklemde gösterilmiÅŸtir.
ATP+H2O → ADP+Pi Aktarılan enerji 7300 kalori
ADP’den bir fosfat ayrıldığında da AMP (adenozin monofosfat) oluÅŸur. ATP’den fosfatların ayrılması hidroliz ile gerçekleÅŸir.
♦ ATP’nin hidroliziyle enerji açığa çıkaran bu tepkimeler tüm canlı hücrelerinde gerçekleÅŸir.
♦ Canlı varlıkların ortak özelliklerinden birinin enerjiyi kullanabilme ve solunumla yeniden açığa çıkarabilme olduÄŸunu anımsayınız.
Bir göl suyunda yaÅŸayan amibin bölünmesi, bitkinin yeni tomurcuklar oluÅŸturması, koÅŸan bir sincabın kaslarının kasılması için enerji gereklidir. Bu enerjiyi karşılamak amacıyla hücrelerde ATP tüketilir. Ancak ATP yenilenebilen bir kaynaktır. ADP’ye dehifrasyon senteziyle bir inorganik fosfat eklenmesi sonucu ATP sentezlenir. Oksijenli ve oksijensiz solunum ATP sentezinin gerçekleÅŸtiÄŸi metabolik olaylardır.
ADP + Pi → ATP+H2O         Tutulan enerji 7300 kalori