Ağaç Nasıl Dikilir? Şartları Nelerdir?

Ağaç dikimi

Bu sayfalarda ağaçlarınızı nasıl seçeceğinizi ve dikeceğinizi, daha sonra da bakımları için ne yapmanız gerektiğini okuyacaksınız. Ağaç dikmekle hem içinde yaşadığınız çevreye katkıda bulunmuş, hem de doğal yaşam için yeni bir yaşam alanı hazırlamış olursunuz. Ancak bunun zaman ve çaba gerektiren bir uğraş olduğunu da unutmayın. Ağaçlar dikildikten sonra kendi hallerine bırakılabilecekleri zamana kadar bakım isterler.

Gerekli malzeme :

  • Bir ya da daha çok ağaç fidanı
  • Ağaçlarınızı tohumdan yetiştirmeyi düşünüyorsanız birkaç saksı (ya da diplerine delikler açılmış plastik kaplar), doğal gübre, kuru ya da filizlenmiş tohumlar
  • Kürek ve kazma
  • Fidanların boyu 1 m’den fazlaysa her biri için 1,5 m uzunluğunda sağlam bir destek
  • Tahta kazıklar ve kümes teli Fidanları bağlamak için kalın bir lastik
  • Saman, kuru yapraklar ya da yosun

Plânlama

Ağaç dikiminizin başarılı sonuç vermesi için önce dikkatli bir plân yapmanız ve aşağıdaki soruları yanıtlamanız gerekir.

Ağaçları nereye dikeceksiniz?

Bahçeniz, sokağınız, okulunuzun bahçesi, bir park ya da yeşil alandan birini seçe­bilirsiniz. Kendi bahçenizin dışındaki seçenekler için izin almanız gerekebilir. Ağaçlarınızın varlığının, yakında yaşayanlar için bir sakıncası olmadığından da emin olmalısınız.

Hangi türde ağaçlar dikeceksiniz?

Çevrenizde yetişen yani bölgesel iklim koşulları ve doğal yaşam ile uyumlu türleri seçmeniz doğru olur. Seçtiğiniz yer evlere, yollara ve yeraltı boru ya da kablolarının geçtiği yerlere yakınsa fazla boy atmayan ağaçlar dikmelisiniz. Bunların kökleri kısa olur ve çevreye zarar vermez.

Yardım istiyor musunuz?

Bu işi kendi başınıza da yapabilirsiniz ama birkaç kişinin yardımıyla daha kolay olur. Birden çok ağaç dikmek istiyorsanız ya da kamuya ait bir yer örneğin bir park seçtiyseniz, yerel görevlilerin yardımını isteyebilirsiniz. Bu kişiler ağaçları dikmenize yardımcı olmanın yanı sıra daha sonra bakımlarını da üstlenebilirler.

Ağacınızı nasıl seçeceksiniz?

Ağaç yetiştirmenin en doğru yolu her ne kadar bu çok daha uzun bir süreçse de işe tohumdan başlamaktır. Sonbaharda ve kışın çeşitli ağaçlarda yeni dökülmüş tohumları toplayıp doğal gübreli toprakla doldurduğunuz saksılara dikin ve filizlenmesi için baharı bekleyiniz. Meşe ve kayın gibi ağaçların tohumlarının hemen filizlenmesine karşılık diğerleri için aradan bir yıl geçmesi gerekebilir.

Ağaç Seçimi

Nasıl dikeceksiniz?

Ağacınızı tohumdan yetiştirmeyi seçtiyseniz, fidanın boyu 10-12 cm’yi bulduğu zaman artık dışarıya dikebilirsiniz. Fidanınızın uzunca bir süre dış etkenlerden korunması gerektiği için rüzgâr ya da kızgın güneş alan bir yer seçmemeye dikkat etmelisiniz.

Kullandığınız saksının büyüklüğünde bir çukur kazınız ve fazla suyun süzülebilmesi için çukurun dibindeki toprağı gevşetiniz. Fidanı toprağı ile birlikte saksıdan çıkarınız, çukurun içine yerleştiriniz ve hep nemli kalmasına dikkat ediniz.

Gerekirse çevresine resimdeki gibi bir çit yapınız.

Çukurun dibindeki toprağı, kazmanın yardımıyla gevşetiniz. Bir ucunu sivrilttiğiniz kazığı çukurun dibinden yaklaşık 30 cm daha derine inecek biçimde toprağa çakınız.Köklerini iyice ıslattığınız fidanı dikkatle çukurun içine yerleştiriniz.

Çukura biraz toprak atınız. Her iki-üç kürekte bir durup, toprağın köklerin altına ve aralarına girebilmesi için fidanı hafifçe silkeleyiniz.

Ayağınızla toprağı sıkıştırınız. Biraz daha toprak koyun ve tekrar sıkıştırınız.

Çukur tümüyle dolana kadar bu işlemi sürdürün.

Bir lastik parçası kullanarak fidanı kazığa bağlayınız ve çevresindeki toprağı iyice sulayınız.

Toprağı saman ya da kuru otla örtünüz. Bunlar toprağın kurumasını ve yabani otların çıkmasını engeller.

Fidanınızı çim biçme makinesi ya da otlanan hayvanlardan korumak için çevresine resimdeki gibi bir çit yapabilirsiniz.

Fidan Nasıl Dİkilir
Fidan Nasıl Dİkilir

Fidan seçerken şunlara dikkat ediniz :

  • Dengeli bir dal dağılımı
  • Sağlam görünüşlü dik bir gövde
  • Bol miktarda sağlıklı kök (taşıma ve dikme sırasında kökleri nemli tutun)
  • Fidan ne kadar küçükse taşınması o kadar kolay olur,üstelik daha hızlı büyür.
Fidan Seçimi
Fidan Seçimi

Ağacınızın bakımı

  • İlk birkaç yıl, ağacınız ilgi ve bakım ister.
  • Ağacınızı bir parka diktiyseniz çevredekilerle konuşup ağacınızla ilgilenmelerini sağlayabilirsiniz.
  • Özellikle yağışsız dönemlerde ağacınızı sulamayı ihmal etmeyiniz.
  • Ağacın dibinde yetişen ve toprağındaki su ve minerallere ortak olan yabani bitkileri temizleyiniz, ama sakın kimyasal ilaçlar kullanmayınız.
  • Ağacı kazığa bağlamakta kullandığınız lastiği sık sık kontrol ediniz, kırılmış ya da eğrilmişse kazığı değiştiriniz, koruyucu çiti onarınız.
  • Ağacınızı seçerken, dikerken ve bakımını yaparken özen göstermeniz gerektiğini unutmayınız. Canlı ve karmaşık organizmalar olan ağaçlar kolaylıkla zedelenir ve ölürler. Doğru biçimde dikilir ve bakılırlarsa hem insanların göz zevkini okşar, hem de doğal yaşam için barınak olurlar.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir