Açık kalp ameliyatı nedir?

Açık kalp ameliyatı nedir?,Açık kalp ameliyatı hakkında bilgi,Açık kalp ameliyatı ne anlama gelir,Açık kalp ameliyatı hakkında

Açık kalp ameliyatı nedir?

Açık kalp ameliyatının bir diğer adı da “bypass ameliyatı“dır. Bu açık kalp ameliyatında göğüs bölgesi kesilerek kaslar, arterler ve kalp kapakçığına müdahale edilmekte ve sorunlar bu ameliyat sayesinde giderilmeye çalışılmaktadır.

Ulusal Kalp ve Ciğer Sağlığı Kan Enstitüsü’nün verdiği bilgiler doğrultusunda, koroner ve arter bypass ameliyatları (“greftleme” olarak da adlandırılabildiği için kısaltması “CABG”dir) yetişkin yaştaki bireylere en çok uygulanan ameliyat türü olarak belirlenmiştir.

İnsan bünyesinde kalp organının işleyiş mekanizmasında gerekli olan en büyük ihtiyaç kandır. Bu kanın kalbe giriş çıkış işlemlerini de koroner arter denilen atardamarlar sağlamaktadır.

Ancak yaşam süresince bir takım sebeplerden ötürü zamanla bir daralma ya da bir tıkanma durumu söz konusu olabilmektedir. Bu durumlar oluştuktan sonra da kalp ihtiyaç duyduğu kanı gerekli miktarlarda alamadığından ötürü güçten düşer ve görevlerini eksik yapmaya başlar.

Eksiklik sonrasında da ortaya göğüs ağrılarının ya da kalp krizlerinin ortaya çıkması ise kaçınılmaz son olmaktadır. Bu noktada devreye bypass ameliyatı girmektedir.

Açık kalp ameliyatına genel bakış açısı nedir?

Bu ameliyat türünü geçiren bireyler, ameliyat süresince işlem yapamayan arterlerine sağlıklı arter ve damar nakledilmesi işlemlerine maruz kalmaktadırlar. Bu nakil ve bağlantı sonrasında kalp organına temiz yapıdaki kan iletilir ve işte bu işleme de bypass adı verilmektedir.

Tıp dünyasında geleneksel kalp ameliyatı olarak da geçen bypass ameliyatı, günümüzde geliştirilen pek çok ameliyat yöntemleriyle göğüs bölgesinde çok geniş yarıklar açılmadan yapılabilme imkanı bulmaktadır.

Ancak isminden dolayı oluşan ön yargı, hastaların bu tip ameliyatlara girerken korku duymasına sebep olabilmektedir. Bu ameliyatın asıl yapılış amaçlarından ilkini bireylerin kalp krizi risklerini önlemek ve oluşan göğüs ağrılarının ortadan kaldırılmasını sağlamak oluşturmaktadır.

Böylelikle hastalara daha sağlıklı ve mümkünse daha uzun bir hayat vaad edilebilmektedir. Ancak vaadedilen bu durumun gerçekleşmesi için, hastaların mutlaka ama mutlaka ameliyat sonrası yapılması gerekenlere dikkat etmeleri ve düzenli olarak doktor kontrollerine gidip aksatmamaları çok önemlidir.

AÇIK KALP AMELİYATI NEDEN GEREKLİ OLMAKTADIR?

CABG olarak adlandırılan hastalara koroner kalp hastalıkları durumlarına bakılarak (“CHD” olarak da adlandırılmaktadır) bir müdahale gerekliliği duyulabilmektedir. CHD denilen durum, kalbe gönderilen oksijenin ve kanın iletilmesini sağlayan kan damarlarında daralmadan dolayı zorlanmanın yaşanması durumudur.

Böylelikle de damar sertliği oluşmaktadır. Bu sertleşmeler, koroner arter damarının damar çeperinde yağdan vb. maddelerden bir tabaka meydana gelmesiyle birlikte oraya çıkmaktadır.

Oluşan tabakalar arter damarını iyice darlaştırıp kanın yeterli seviyelerde iletilmesine engel olmaktadır. Bu durumun sonucunda da ani kalp krizleri ortaya çıktığı için acil müdahale gerekebilmektedir.

Temel nedeni bu olan açık kalp ameliyatının gerekli olduğu diğer ekstrem durumlar kalbin ritmini düzenleyen tıbbi malzemelerin kalbe takılması gerekliliği, kalbe kan ileten kalp kapakçıklarının onarılması gerekliliği, bir şekilde onarılamayacak hale gelmiş kalbi bağışlanan bir kalple değiştirme gerekliliği ve kalbin zarar görmüş bölgelerini tıbbi olarak onarma gerekliliğidir.

AÇIK KALP AMELİYATINDAN SONRA HASTALAR NELERE DİKKAT ETMELİDİR?

Bypass yani açık kalp ameliyatı geçiren hastaların, bu ameliyattan sonra tüm yaşam düzenlerini komple bir elden geçirmeleri gerekecektir. Çünkü ameliyat sonrasında hayatlarının her alanındaki hareketleri ameliyat sonuçlarını olumlu ya da olumsuz olarak etkileyebilmektedir.

İlk olarak beslenme alışkanlıklarına el atılmalı, bunun dışında alkol ve sigara kullanımı bitirmeli, ilaç kullanımlarına çok dikkat edilmeli, spor yaparken çok dikkatli olunmalı ve seyahat programlarında bulunuluyorsa mümkün mertebe vücudu yoracak tempolara girilmemelidir.

Bir önceki cümlenin başında bahsettiğimiz beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmesi konusunda da yapılabilecek en doğru adım kalp sağlığına uygun bir diyet programı uygulamak olacaktır. Bu beslenme programını da isteğe göre değil mutlaka bir uzman diyetisyenle birlikte belirlemek gereklidir.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir