Pekmezin Faydaları Nelerdir?

Pekmezin Faydaları Nelerdir?,pekmez faydaları, pekmezin bilinmeyen faydaları, pekmezin faydaları hakkında, pekmezin ispatlanmış faydaları

Pekmezin Faydaları Nelerdir?

Değerli ziyaretçilerimiz her gün sizler ile paylaştığımız faydalı yazılarımıza bugün de pekmezin faydaları başlıklı yazımızda pekmezin her yaştan grup için pekmezin ne kadar faydalı bir yiyecek olduğunu öğrenebilirsiniz.İyi okumalar.

Her annenin çocuğunu gerekirse zorlayarak yedirmeye çalıştığı ve onlar için gerçekten enerji deposu olduğuna inandığı pekmez, tatlı tadıyla aslında bir çok çocuğun sevmesi gerekirken annelerin ısrarından mı nedir bilinmez ama pekmez bir çok insanda çocukluktan kalma olsa gerek pek sevilmiyor. Aslında şeker oranı yüksek olduğundan dolayı ve her çocuğun da şekeri sevdiği bilindiği için tüketmesi gereken gıdaların başında yer alması gerekirken annelerin aşırı ısrarı çocukların pekmeze karşı hobi değilde fobi beslemesine neden olmaktadır.

Pekmezin bir çok çeşidi vardır. Ülkemizde en çok üretilip tüketileni ise üzümlü pekmez ve dut pekmezi’dir. Pekmez bol miktarda kalori içerir. 20 gram pekmez  58 kalori değerine sahiptir. Pekmez ayrıca kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, sodyum, bakır ve magnezyum mineralleri açısından oldukça zengindir.  B1 ve B2 vitaminlerini de içinde yeteri kadar bulundurur.

Pekmez uzmanların demir eksikliği olan kişilere önerdiği besinlerin başında yer alır. Demir açısından oldukça zengin bir besin kaynağı olan pekmez, bu özelliği hücrelerin oksitlenmesi ve çalışmasını normal bir seviyede kalmasını sağlar. Uzmanlar demir eksikliği vakalarında her sabah düzenli olarak 2-3 tatlı kaşığı pekmez yemenin önemine vurgu yapıyor. Kemik sağlığı açısından olmazsa olmazlardan olan kalsiyum mineralini yüksek oranda içinde barındıran pekmez, kemik sağlığı için süt ve süt ürünlerinde bulunan kalsiyuma alternatif olarak düşünülebilir.

Kemik sağlığı için tıpkı kalsiyum gibi çok gerekli bir mineral olan fosfor mineralini de pekmez tüketerek karşılayabiliriz. Kemik sağlığı dışında fosfor minerali insan sağlığı için gerekli olan bütün reaksiyonlarda görev alır ve bu açıdan fosfor mineralinin ne kadar önemli olduğunu anlayabiliriz.

Vücudumuzun asit baz ve su dengesi için gerekli olan potasyum ve sodyumu yeteri kadar içinde barındıran pekmez, bu özelliği ile tansiyonu kontrol altında tutarak yüksek tansiyonun neden olduğu bir çok hastalığında önüne geçmiş olur. Pekmezin içinde az da olsa bulunan B1, B2 ve niasin vitaminleri sayesinde de metabolizmanın çalışma düzenine az da olsa katkıda bulunur.

Vücudumuzun bağışıklık sistemi için çok faydası olan fitoöstrojen maddesini de bol miktarda içinde bulunduran pekmez bu özelliği ile de sağlığımıza büyük katkı sağlamaktadır.

Menopoz tedavisine çok faydası olan fitoöstrojenler, östrojen maddeleri de pekmezin içinde bulunmaktadır. Menopoz döneminde ateş basmanın bu maddeler sayesinde daha aza indiği gözlemlenmiştir.

♦ Fitoöstrojenler menopoz öncesi kadınlarda aşırı östrojenin neden olabileceği yan etkileri; meme ve göğüs kanseri riskini azaltabilmektedir.

♦ Fitoöstrojenler, vücudun diğer sistemleri (kemik, beyin, kalp, damar) üzerine östrojenlerin olumlu etkilerini gösterebilirler.

♦ Fitoöstrojenler LDL kolesterolü düşürebilir, damar sertliğini ve osteoporozu önlemede yararlı olabilirler.

♦ Menopoz dönemindeki kadınların tatlıya olan isteği ve şeker krizine girdikleri gözlemlenmiştir. Omega-3’ü içinde bol miktarda bulunan tahin pekmezle birleştiğinde vücudumuza büyük fayda sağlar. Bu açıdan pekmez Omega-3’ü karşılamak için aparatif bir tatlı olarak kullanılabilir.

Yukarıda bir çok faydasını sıraladığımız pekmez, her yaştan insanların belirli aralıklarla düzenli olarak tüketmesi gereken başlıca gıdalardan bir tanesidir. Anneler çocuklarınıza pekmezi zorla yedirmeye çalışmayın benim annem gibi, çünkü çocuğu zorladığınızda, çocuğunuzun pekmezi yiyecek listesinde çıkardığını ve nefret ettiğini gözlemleyebilirsiniz. Bu açıdan çocuğu beslerken özgür bırakın ne istiyorsa onu yedirin tabiki faydalı ise, zaman geçtikçe çocuğunuzun pekmezi sevdiğini ve yemeye başladığını görebilirsiniz. Sağlıklı bir makalede buluşmak dileğiyle Hoşçakalın…

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir